Blaise Nduwimana

  • 43 jaar
  • 12 jaar vluchteling
  • werkt aan terugkeer

"Mensen zouden toch ook naar mij kunnen luisteren?"

Blaise Nduwimana (43) vluchtte twaalf jaar geleden uit Burundi naar Nederland. Nu is hij uitgeprocedeerd en bereidt hij zich voor op terugkeer naar zijn geboorteland. “Het zal niet makkelijk worden, maar ik ben er rustig onder.” 

Toen het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s oversloeg naar Burundi stond alles voor Blaise op zijn kop. Hij vluchtte, net als zijn ouders: “Of zij nog leven weet ik niet. Ik heb nooit meer wat van ze vernomen.” Blaise had geen idee waar hij terecht zou komen, Nederland zei hem niets. Drie jaar zat hij in een asielzoekerscentrum, tot zijn asielaanvraag werd afgewezen en hij naar de vreemdelingengevangenis gebracht werd. Omdat Burundi hem niet accepteerde kon hij niet worden uitgezet en werd, zonder geld of papieren, op straat gezet: “Als illegaal ben je niet veel waard. Je bent altijd overgeleverd aan anderen. Sommige mensen kijken je aan alsof ze denken: jij bent geen mens. Maar ook al heb ik geen papieren, daarom heb ik nog wel een mond. Mensen zouden toch ook naar mij kunnen luisteren?”

Stage op de boerderij
Sinds twee jaar verblijft Blaise in Haarlem. Hij kreeg een kamer bij Stem in de Stad. Blaise wil terug naar Burundi en krijgt daar begeleiding bij. “Terugkeren is niet makkelijk. Ik loop stage op een boerderij. Zo leer ik een vak. Het schijnt dat Campina ook in Burundi zit. Misschien kan ik daar aan het werk.”
Naast de afwijzingen en nare ervaringen ziet Blaise ook een andere kant: “Ik heb zoveel mensen leren kennen. De oudere betrokken vrijwilligers bij Stem in de Stad, de jonge mensen die daar meehelpen, dak- en thuislozen en niet te vergeten de boer en boerin van mijn stageadres. Met deze mensen kan ik lachen. En als je samen lacht, dan ben je toch gewoon allebei mens?”

Iets doen voor mensen in dezelfde situatie als Blaise? Steun het werk van Stem in de Stad. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina. 

Lees ook het verhaal van

Sandra Minderhoud

Sandra Minderhoud is sociaal verpleegkundige. Ze helpt mensen die vaak al heel lang geen dokter meer hebben gezien.