Floris van Maanen

  • ondernemer
  • 35 jaar
  • is SchuldHulpMaatje

"Het blijkt ongelofelijk ingewikkeld om vat te krijgen op die schulden."

Floris houdt van hard werken en van succes. “Ik werk  in een wereldje waarin zaken hard en rationeel zijn. Daar voel ik mij prettig bij. Maar tegelijkertijd is er meer dan dat in het leven – en daar wilde ik iets mee.” Nu is hij SchuldHulpMaatje en helpt hij jonge mensen die in de schulden zitten.

Een van hen is Mickey, “Eigenlijk een hele leuke lastpak”, volgens Floris. Lastig voor zichzelf dan vooral. “Hij werkt zich geregeld in de nesten, verslaapt zich voor een afspraak of neemt een dure taxi als zijn uitkering net gestort is. Maar hij is ontzettend aardig. Het contact is veel hechter dan ik van tevoren verwacht had. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst sprak. Hij had een enorme plastic tas meegenomen vol met enveloppen. Geopend, ongeopend, alles door elkaar. 'Ik kom er niet meer uit', zei hij."

Schuld groeit snel
Floris dacht altijd dat je het in Nederland behoorlijk bont moest maken voordat je in de problemen belandt. Daar kijkt hij nu anders tegenaan: “Het blijkt ongelofelijk ingewikkeld om vat te krijgen op die schulden. Mijn belastingaangifte als ondernemer is een stuk makkelijker dan die van iemand die in de financiële problemen zit! En je kunt sneller door de bodem zakken dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Als je eenmaal glijdt, kom je er op eigen kracht amper meer uit. Een schuld kan in een paar maanden tien keer zo hoog zijn als waar je mee begon.”

Of het met Mickey goed komt? Floris denkt van wel. “Dat ligt overigens niet aan mij alleen. Hij zoekt zelf hulp, daar begint het. Ik breng een beetje overzicht. Hij heeft nu weer wat werk, zijn ouders zijn weer in beeld en dragen wat bij. Ja, ik denk dat het goed komt.”

Het werk van Floris en andere SchuldHulpMaatjes steunen? Dan kan met een gift. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.  

Lees ook het verhaal van

Joris Obdam

Joris Obdam is een bekende verschijning in Haarlem. Als straatpastor bij Stem in de Stad werkt hij dagelijks met de meer dan 220 daklozen die Haarlem telt.