Goos Blok

  • 88 jaar
  • geeft Nederlandse les

"Zo kan ik iets terug doen."

Goos Blok (88) geeft bij Stem in de Stad Nederlandse les aan vreemdelingen. Met succes, zijn lessen zijn populair: “Bij meneer Goos leer je echt wat.”

Mijnheer Blok is een docent in hart en nieren. Hij spreekt keurig verzorgd Nederlands en is één en al energie als hij met zijn cursisten aan de slag gaat. Zijn cursisten komen uit alle windstreken, de meeste zijn hun thuisland ontvlucht. Hij praat met hen over het verschil tussen één o en twee o’s: "Dit is rook,” zegt hij en hij doet alsof hij sigarettenrook uitblaast, “en dit is een rok,” terwijl hij met zijn hand op zijn been wijst.

Taallessen zoals die van mijnheer Blok worden dagelijks gegeven bij Stem in de Stad, zowel voor beginners als voor gevorderden. De docenten zijn vakmensen die met pensioen zijn of die een dag over hebben.

Keet trappen
Ook mijnheer Blok stond zijn leven lang voor de klas. Ervaring met orde houden heeft hij dus genoeg, en dat komt ook in een klas met volwassenen goed van pas: “Er is natuurlijk niets zo leuk als keet trappen in een klas, ook al zijn mijn leerlingen de dertig gepasseerd en hebben ze zelf kinderen, daar verandert niks aan.”  

Waarom hij lesgeeft bij Stem in de Stad? “Zo kan ik iets terug doen.”

Ook iets doen? Steun het werk van Goos Blok met een gift aan Stem in de Stad. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.

Lees ook het verhaal van

Mohamed Rugamana

Mohamed Rugamana is Haarlems bekendste Straatkrantverkoper. Hij werd opgepakt door de Vreemdelingenpolitie en kwam pas na vier maanden vrij.