Jody en Lies

  • Lies is gast van het aanloopcentrum
  • Jody was coördinator

"Soms belt ze op met dubbele tong dat ze niet kan komen."

Jody en Lies ontmoeten elkaar in het Aanloopcentrum van Stem in de Stad. Jody is er theoloog en coördinator. Lies is gast. Zij kampt met een alcoholverslaving.

 

Vrijwel dagelijks komt Lies naar het Aanloopcentrum. “Ik ben maar alleen en ik vind het hier een gezellige club. Ik ga meestal ’s middags. Daarna moet ik weer drinken, maar voor ik daar aan begin, ga ik uit.”

Jody vertelt dat ze geen hulpverlener is: “Als je hulp verleent, ben je degene met wie niets aan de hand is, die weet hoe het moet met de ander. Zo zien we dat hier niet. We staan naast elkaar. Ik leer ook van Lies. Ze valt, maar ze staat ook weer op. Die kracht vind ik mooi om te zien.” Zelf twijfelt Lies of ze zichzelf als een krachtig mens ziet: “Ik heb wel altijd mijn eigen huis kunnen houden en ik heb nooit financiële problemen gehad. Dat heb ik altijd goed voor elkaar gehad.”

Afbellen
Soms heeft Lies periodes waarin ze ’s ochtends al naar de supermarkt gaat voor een paar flessen rosé: “Dan bel ik wel op hoor, naar Stem in de Stad. Anders maken ze zich zorgen.” Jody vindt dat lastig:  “Dan belt ze op met dubbele tong, dat ze niet kan komen. Dat is moeilijk, hoor. Ik ben blij dat ze opbelt, maar tegelijkertijd wil je ook dat ze zich gelukkiger voelt. Dat voelt wel erg machteloos."

Bij Stem in de Stad bouwt Lies vriendschappen op: We kijken hier echt naar elkaar om. En het gaat goed hoor met me. Ik heb al een hele tijd geen terugval gehad. Ja, ik ben blij dat ik Stem in de Stad heb. Dit helpt me.”

Het Aanloopcentrum steunen? Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.
 

Lees ook het verhaal van

Floris van Maanen

Floris houdt van hard werken en van succes. Maar volgens hem is er meer dan dat. Daarom is hij SchuldHulpMaatje en helpt hij jonge mensen die in de schulden zitten.