Mohamed Rugamana

  • 53 jaar
  • uit Burundi
  • verkoopt straatkrant

"Ik wil gewoon een normaal leven, net als iedereen."

Mohamed Rugamana (53) uit Burundi is Haarlems bekendste Straatkrantverkoper. Hij werd, tegen de afspraken in, opgepakt door de Vreemdelingenpolitie en kwam pas na vier maanden vrij. 

Mohamed is blij dat hij nu weer vrij is, maar een echte oplossing is er nog niet: "Dit was de vierde keer dat ik voor onbepaalde tijd in de gevangenis zat. In principe kunnen ze me morgen weer oppakken. Ik ben nog steeds erg angstig.” Zijn tijd in de Vreemdelingendetentie in Zeist was verschrikkelijk: “Je zit met zijn tweeën 17 uur per dag in een kleine cel. Veel mensen daar worden gek. Het zijn geen criminelen, ze hebben niets misdaan. Toch worden ze voor maanden vastgezet. Kun je je al die frustratie voorstellen? Er waren veel gevechten met de bewakers en ook onderling. Enkelen probeerden zelfmoord te plegen. Je redt het alleen als je mentaal erg sterk bent.”


Haarlem als familie
De steun van Haarlemmers deed hem in zijn cel erg goed: “Ik heb 900 ansichtkaarten ontvangen! Iedere ochtend stond er een bewaker met een stapel post bij mijn cel. Ik heb al die kaartjes steeds opnieuw gelezen. Dat heeft mij er doorheen gesleept. Sinds ik weer voor de HEMA sta hebben honderden mensen me begroet. Weet je, in Afrika leven mensen in grote families. Die mensen heb ik niet meer. Haarlem is nu mijn familie.”

 

Mohamed woont weer in het Verblijfhuis van Stem in de Stad: “Daar kunnen mensen zoals ik in rust werken aan een oplossing. Ik bid voor een goede toekomst. Ik wil gewoon een normaal leven, net zoals iedereen.”

 

Ook iets doen voor mensen in dezelfde situatie als Mohamed? Geef een gift aan Stem in de Stad. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.Lees ook het verhaal van

Nanne de Jong

Tijdens een vakantie schrok Nanne van het lot van daklozen. Nu is ze vrijwilliger aanloopcentrum bij Stem in de Stad.