Nanne de Jong

  • 27 jaar
  • vrijwilliger aanloopcentrum

"Loop een dakloze niet voorbij."

Wanneer ze tijdens een vakantie in Los Angeles ziet hoe slecht daklozen behandeld worden, belt Nanne de Jong (27) huilend met haar moeder. Na terugkomst loopt ze binnen bij Stem in de Stad, en raakt betrokken bij het aanloopcentrum. 

Als vrijwilliger in het aanloopcentrum ontvangt ze iedereen voor koffie en een praatje. “We laten mensen gewoon mens zijn. Je mag hier zijn wie je bent, en zomaar je hart luchten.” Eenzame ouderen, vluchtelingen, mensen die het niet meer zien zitten maken gebruik van deze gastvrijheid. Kerkelijk is Nanne niet, “Ik denk dat in alle stromingen mooie dingen zitten. Ik herken me in de waarden van Stem in de Stad: dat ieder mens respect verdient, dat iedereen recht heeft op een tweede kans, dat het niet aan ons is om over een ander te oordelen.”

"Koop eens een straatjournaal"
Nanne hoopt dat mensen niet meer bang zullen zijn voor daklozen. “Erken hen als mens. Loop niet aan ze voorbij.” Hoe je dat doet? “Koop het straatjournaal en lees het, er staan mooie dingen in. Groet iemand, of biedt eens een broodje aan als je wat over hebt.”

Het werk biedt haar zelf ook veel: “Ik denk dat iets doen voor een ander goed is, ook voor jezelf. Je haalt er plezier uit, je ontlucht van de stress.”

Ook bijdragen? Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.

Lees ook het verhaal van

Jody en Lies

Jody en Lies ontmoeten elkaar in het Aanloopcentrum van Stem in de Stad. Jody is er theoloog en coördinator. Lies is gast. Zij kampt met een alcoholverslaving.