Sandra Minderhoud

  • verpleegkundige

"Deze mensen staan minder ver van je af dan je denkt."

Sandra Minderhoud is sociaal verpleegkundige. Ze helpt mensen die vaak al heel lang geen dokter meer hebben gezien. Zij kunnen bij haar terecht via het spreekuur dat de GGD Kennemerland twee keer per week bij Stem in de Stad organiseert.

De mensen die bij Sandra over de drempel komen zijn voornamelijk dakloze mannen, vaak verslaafd of met psychiatrische problemen. Ze zijn bang voor de dokter of schamen zich voor hun kwaal. Wanneer ze bij Sandra binnenlopen kijkt zij wat er moet gebeuren: “Soms kunnen we iemand verzorgen, bijvoorbeeld bij een loopvoet, een typische daklozenaandoening. Je krijgt het als je veel loopt zonder van schoenen te wisselen. Soms moet iemand naar een dokter. Dan zorgen wij dat er een afspraak wordt gemaakt.”

Uitdagende patiënten
Je zou denken dat daklozen voor een verpleegkundige niet de makkelijkste groep vormen, maar Minderhoud ziet dat anders. “Dit zijn de meest uitdagende patiënten!”, zegt ze. Het mooie aan haar werk vindt ze dat ze echt verschil kan maken. Wel is het moeilijk om niet teveel in één keer te willen: “Je moet tevreden zijn met kleine stapjes.” Wat al haar patiënten verbindt is dat er vaak meer dan één ding loos is. “Ze komen met hoofdpijn, maar als je doorvraagt blijkt dat ze ook slecht slapen en maagklachten hebben. Niet zo verwonderlijk natuurlijk."

Sandra roept Haarlemmers op tot mildheid richting daklozen: “De meesten hebben totaal geen kwaad in de zin. Geef ze een beetje aandacht, koop eens zo’n straatkrantje. Als in jouw leven het één en ander misgaat – een echtscheiding, je verliest je baan, depressie – kun je ook op straat belanden. Deze mensen staan minder ver van je af dan je denkt.”

Lees ook het verhaal van

Yolanthe en Esra

Esra stond dik in de rode cijfers: ze had een schuld bij de Belastingdienst van zeventienduizend euro. Mede dankzij haar schuldhulpmaatje Yolanthe is ze daar nu vanaf.