Wim Bras (58) is niet verslaafd of in de war. Toch leefde hij, nadat zijn huwelijk stuk liep, zes maanden op straat: “Ik had nooit kunnen denken dat ik nog eens dakloos zou worden. Ik kan nog steeds amper geloven dat ik dit heb meegemaakt.”


Begin jaren negentig vertrok Wim uit Nederland om iets van de wereld te zien. Hij streek uiteindelijk neer in Hongarije en leerde daar zijn vrouw kennen. Toen zij vorig jaar voor een ander koos belandde Wim op straat: “Een tijdje doolde ik toen over straat in Boedapest. Dat ging niet goed. Het is daar ongelofelijk hard en er wordt om alles gevochten. Er zat niets anders op: ik moest zo snel mogelijk terug naar Nederland."

Maar ook hier ging het niet makkelijk. Omdat hij niet verslaafd was en geen psychiatrisch patiënt, kwam hij niet in aanmerking voor hulp of nachtopvang. Daarom sliep hij de eerste weken op Schiphol. “Overdag probeerde ik aan eten te komen. Stelen wilde ik niet, ik wilde iets van waardigheid behouden.”

Uiteindelijk vond hij hulp bij Stem in de Stad: “De straatpastor keek naar me om en zo kreeg ik voor een maand een plaatsje in de nachtopvang van het Leger des Heils. Die dertig dagen heb ik gebruikt om alles te regelen: postadres verzorgen, sociale uitkering aanvragen, kamer zoeken. Het is gelukt. Ik heb nu weer een dak boven mijn hoofd.”

Vroeger had Wim weinig begrip voor daklozen: “Ik vond dat het hun eigen schuld was. Daar kijk ik nu anders tegenaan. Je kunt er soms niets aan doen. Het is een samenloop van omstandigheden. Probeer iemand niet te veroordelen. Je kent het verhaal erachter niet. Het heeft voor mij verschil gemaakt dat mensen naar mij omgekeken hebben.”

Iets doen voor mensen in dezelfde situatie als Wim? Steun het werk van Stem in de Stad. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina.

 

Lees ook het verhaal van

Goos Blok

Goos Blok (88) geeft bij Stem in de Stad Nederlandse les aan vreemdelingen. Met succes, zijn lessen zijn populair: “Bij meneer Goos leer je echt wat.”