Yolanthe en Esra

  • Esra had 17.000 euro schuld
  • Yolanthe is haar schuldhulpmaatje

"Met hulp van Yolanthe is het me gelukt van mijn schulden af te komen."

Esra stond dik in de rode cijfers: ze had een schuld bij de Belastingdienst van zeventienduizend euro. Mede dankzij haar schuldhulpmaatje Yolanthe is ze daar nu vanaf.

Volgens de Belastingdienst had Esra fraude gepleegd, maar zelf zegt ze hooguit onoplettend te zijn geweest. In een zware periode in haar leven raakte ze haar baan, haar moeder en de controle over haar kinderen kwijt. Dat ze de kinderopvangtoeslag nog wel elke maand ontving ontging Esra: "Ik probeerde alleen maar de week te overleven. Mijn banksaldo bekeek ik niet eens meer. De post bleef op de deurmat liggen. "Ik weet niet hoe het mogelijk is, maar al die toeslag heb ik opgebruikt.”

Toen Esra de dringende verzoeken van de Belastingdienst om het onterecht gekregen geld terug te storten eindelijk las, stond er een schuld van zeventienduizend euro open. “Ik mocht in 24 termijnen terugbetalen, maar dan moest ik wel iedere maand 750 euro aflossen. Dat was onmogelijk. Ik had buiten mijn vaste lasten om maar vijfhonderd euro in de maand te besteden.”

Samen een plan maken
Het lukte Esra niet om zich in haar eentje door het bos van instanties heen te werken. Schuldhulpmaatje Yolanthe Kuttschrütter bood de helpende hand: “Allereerst hebben we die enorme stapel post doorgenomen om een en ander in beeld te brengen. Daarna hebben we de inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet en een budgetplan gemaakt”, vertelt Yolanthe. Een schuldhulpmaatje helpt met praktische zaken, maar is er ook op momenten dat de cliënt wel een maatje kan gebruiken. “Er waren dagen dat ik het niet meer aankon. Maar Yolanthe heeft me eruit getrokken”, zegt Esra. Ze is dankbaar voor de hulp die ze gekregen heeft. “Alleen was het mij niet gelukt om met mijn kinderen van driehonderd euro in de maand te leven.”

Steun het werk van de schuldhulpmaatjes zoals Yolanthe met een gift aan Stem in de Stad. Doneer direct via de doneerknop op deze pagina. 

Lees ook het verhaal van

Ranfar Kouwijzer

Ranfar Kouwijzer is directeur van Stem in de stad. Hij wil mensen uit verschillende werelden met elkaar in contact brengen.